
Een rijke geschiedenis
Midden in ’t Gooi, verscholen tussen de uitgestrekte heidevelden en op het kruispunt van zowel Laren, Bussum als Hilversum, ligt Crailo. Een gebied met een verhaal. Wat ooit een afgesloten, enigszins mysterieuze plek was, wordt binnenkort een bruisende omgeving om te wonen, werken en recreëren. Eén waar natuur, historie en vooruitstrevende architectuur samenkomen.

Van legerplaats tot buurtschap
Het verleden van Crailo leest als een geschiedenisboek vol onverwachte wendingen. Het begint allemaal in de vroege twintigste eeuw. Al in 1938, toen de bouw van de militaire kazerne startte, waren de Gooise Natuurvrienden sceptisch over de komst van een legerplaats in hun uitgestrekte groene omgeving. Maar ondanks die aarzeling groeide Crailo uit tot een belangrijke spil in de regio. De komst van 600 tot 1000 militairen zorgde voor handel, werkgelegenheid en een hechte band tussen de kazerne en de lokale gemeenschap. Van officiële plechtigheden waarbij het gemeentebestuur aanwezig was tot optochten door de Bussumse straten met het Tamboerkorps van de kazerne; Crailo werd een integraal onderdeel van het Gooise leven!

Een plek met vele gezichten
Tijdens de Koude Oorlog kreeg het terrein steeds meer functies, met lesgebouwen, een brandweeroefenterrein en zelfs een rampenterrein waar reddingsdiensten trainden tussen speciaal gecreëerde ingestorte huizen. Daarnaast bood de kazerne een thuis aan goede doelen. Zo werden er inzamelingsacties gehouden voor gehandicapte kinderen en blindengeleidehonden, die vaak als eerbetoon de naam Palm of Rita kregen. Maar tijden veranderen. Na het einde van de Koude Oorlog en de afschaffing van de dienstplicht verloor de legerplaats haar functie. In 1992 kreeg Crailo een nieuwe bestemming als asielzoekerscentrum, waar tot 2016 mensen tijdelijk onderdak vonden. Hierna werd het terrein grotendeels gesloten en slechts sporadisch gebruikt voor exposities of trainingen. In de beginjaren van de Oekraïne-oorlog is Crailo opnieuw tijdelijk geopend voor de opvang van Oekraïners.

Klaar voor de toekomst
Met de aankoop van het gebied door omliggende gemeenten begon in 2017 een nieuw hoofdstuk. Crailo transformeerde tot een uniek buurtschap, waar het verleden - in de contouren van de herontwikkelde gebouwen en de groene ruimte die het terrein kenmerkt - voelbaar blijft. Want Crailo is niet zomaar een woonplek. Hier wordt bewust gebouwd, met respect voor de omgeving en haar geschiedenis. De woningen zijn zo ontworpen dat ze naadloos opgaan in het landschap, met veel aandacht voor biodiversiteit en energiezuinigheid. Daarnaast biedt het gebied ruimte aan een commercieel programma, vooral gericht op de creatieve sector. Zo ontstaat een levendige mix van wonen, werken en ontspannen, midden in de natuur.